Asic Pro – a kriptovaluta-bányászgépek bányászgépe

Asic Pro – a kriptovaluta-bányászgépek bányászgépe

Az USB-bányászgépek apró, hordozható eszközök, amelyek viszont nagy teljesítménnyel bírnak. Kisebb felszerelés és költségráfordítás mellett is lehetővé teszik kriptovaluták bányászatát.

Venni vagy bányászni?

Ha kriptovalutát kívánunk szerezni, erre három módunk van: vásárolhatunk, kaphatunk fizetségként vagy bányászhatunk magunknak.

Az első két módszer magától értetődő, és gyakran képezi vita tárgyát a virtuális pénzek értékéről, befektetésként vagy valutaként. Ami a harmadik módszert illeti, a kriptovaluták létrehozása a bányászatnak nevezett folyamat útján történik, amelyben a számítógép (vagy speciális eszköz) teljesítménye a nonce-nak nevezett szám keresésére irányuló feladvány megfejtése érdekében kerül felhasználásra. Elvileg a fejtörők tollal, papíron is megfejthetők lennének. Matematikailag nem nehezek, csak nagyon sok számot és találgatást igényelnek.

A feladványok, amelyeket a bitcoin-bányászoknak meg kellett fejteniük, eleinte aránylag könnyűek voltak, és nem igényeltek nagy hash- (vagyis adatfeldolgozási) teljesítményt. De idővel a feladványok egyre nehezebbé váltak. Ez azért van így, mert a bitcoin feltalálói úgy döntöttek, hogy minden blokk kibányászása kb. 10 percet kellene igénybe vegyen, megelőzendő az inflációt. A számítási teljesítmény növekedésével párhuzamosan nőtt a nehézség. A nehézség 2016 blokkonként – vagyis körülbelül kéthetente – kerül igazításra, ha egy blokk kibányászása 10 percig tart. Elvileg tehát az átlagos hash-elési sebesség és előző 2016 blokk blokkonkénti időigénye alapján kiszámítható, mi lesz a következő nehézségi szám.

2009 januárjában a nehézség 1,0-t tett ki, a hálózat has-elési együtthatója pedig 4,21 millió hash-t tett ki másodpercenként. Jelenleg a nehézség megközelíti a 20 billiót, a hash-elési együttható pedig kb. másodpercenként 150 millió terahash-t (TH/s) tesz ki, ahol a terahash 1 billió hash-el egyenlő. Másrészt, ez alatt az idő alatt egy Bitcoin ára arányosan megnőtt, úgyhogy ez továbbra is egy igen jól megtérülő üzlet.

 A jövő megoldása?

Fontos tény, hogy a BTC igen magasan specializált felszereléssel történő bányászatot követel meg tőlünk, míg egyes más kriptovaluták egy grafikus kártyán már bányászhatók. Fontos az elektromos energia-fogyasztási tényező is, amire nagy mennyiségben van szükség ahhoz, hogy a bányászgép jó teljesítménnyel és hatékonyan működjön. Ezt össze kell hasonlítani magának a kriptovalutának az árával is, amely gyakorlatilag minden nap más és más. A bányászat megtérülése tehát több dologtól függ, és minden egyes bányászgép csak akkor térülhet meg, ha az adott valuta megfelelő értéket ér el.

A technológiai szempontot figyelembe véve – határozottan érdemes viszont érdeklődni a kriptovaluta-bányászat iránt, mivel ily módon egy valódi műszaki forradalomban veszünk részt, amely számos ágazatot fog megváltoztatni – nehéz megmondani, mikor lesz hasznunkra a blockchain-technológia konfigurációjának lehetősége.

Figyelembe véve a pénzügyi vonatkozást, azt lehet mondani, hogy ez minden új érme esetében mástól függ. Mérlegelni kell a virtuális érme bányászata kapcsán fennálló nehézséget. Ezen felül figyelembe kell venni az energiafogyasztást, és a „bányászfelszerelés” megvásárlásának költségét.

Kripto-bányászgép – hogyan működik

Számos különféle kriptovaluta-bányészgép létezik. Lehetséges a kriptovauták egyszerű bányászata az Interneten keresztül, speciális böngészők, vagy a legismertebb böngészőkhöz, pl. a Firefox-hoz vagy a Chrome-hoz készült pluginek útján. A böngészőben ez úgy működik, hogy a szkript a háttérben különíti el az érméket. A felhasználó beállíthatja a sebességet, amellyel a bányászgép dolgozik. Ugyanakkor ez csak egyes, alacsony bányászati nehézségű altcoinok esetében működik. A profi bányászok többsége ASIC típusú integrált processzorokat használ, hogy optimális hasznot biztosítson magának a bányászatból.

Ami magukat a kriptovaluta-bányászgépek működési módjait illeti, ezek a bányászott kriptovaluta fajtájától függenek. A legelterjedtebb virtuális pénzek a PoW és PoS elnevezésű mechanizmusokat alkalmazzák.

A Proof of Stake (PoS) nem összetett matematikai problémák megoldásán alapul. Ez a módszer nagymértékben a „nekapcsolt kriptovaluta-pénztárcában” tárolt „érmék” mennyiségétől függ. Az algoritmus ítéli meg és végső soron dönti el, hogy melyik bányász igazolja a tranzakciót és kapja meg a jutalékot. Az algoritmus döntése számos tényezőtől függ, köztük az érmék számától a pénztárcában. Egyszerűbben fogalmazva, minél több érméje van valakinek, annál nagyobb az esélye a bányászatból eredő haszonra. Ez a módszer viszont nem igényli megfelelő kriptográfiai eszközök beszerzését.

A Proof of Work (PoW) lényege az érmék megfelelő matematikai számítások bányászgépek segítségével történő elvégzése útján történp bányászata. A bányászgépek teljesítményét hash/másodpercben (H/s) mérik. A bányászgépek grafikus kártya összeállításokra vagy dedikált ASIC rendszerekre épülnek, amelyek jelenleg a legmodernebb megoldást jelentik a piacon.

Kriptopénz-ásó Asic Pro – a jövő kriptovaluta-bányászgépe?

Bár a legtöbb, a modern ASIC technológiára épülő számítógépes kriptovaluta-bányászgép terjedelmes berendezés, amely több energiát fogyaszt, mint egy közönséges számítógép, az e-érmék bányászatára ezek miniatürizált változatai is használhatók. Míg a közönséges bányászgépek számos processzorral ellátott számos alaplappal rendelkeznek, és ezért az eszköz igen nagy, zajos, nehéz és nagyon forró, Bitcoinokat egy pendrive méretű kriptovaluta-bányászgép segítségével is lehet bányászni, a processzor egy vagy két magjának átvételével kriptovaluta-bányászat céljából. Az ilyen modern bányászgépek egyike az Kriptovaluta ásó Asic Pro.

Az Kriptopénz-ásó Asic Pro kriptovaluta-bányászgép 13 fajta érme bányászatát teszi lehetővé SHA-256 algoritmus alapján – többek közt a Bitcoin Cash-ét, a Peercoin-ét és a Namecoin-ét. Az Asic Pro nem igényel egyedi tápot, de még Internet-kapcsolatot sem, mivel szó szerint bármelyik asztali számítógéphez vagy laptophoz, vagy akár tablethez is csatlakoztatható. Nem melegszik, úgyhogy nincsen szüksége hűtésre, és emellett – a hagyományos bányászgépekhez viszonyítva – az Asic Pro teljesen csendes is.

Más szóval, az Asic Pro a kriptovaluta-bányászgépek miniatürizált változata, nagy képességekkel.

Az Asic Pro és a mi véleményünk

Az kriptovaluta ásó Asic Pro egy remek bányászgép azoknak, akik épp e pillanatban kívánják megkezdeni kalandjukat a kriptovaluta-bányászattal. Könnyű és kompakt eszköz, amely az energiafogyasztás drasztikus megnövelése nélkül működik.

Az Kriptopénz-ásó  Asic Pro kompatibilis majdnem minden, USB porttal felszerelt számítógéppel vagy tablettel, ami azt jelenti, hogy nincs szükség plusz eszközökbe való befektetésre. Az egyszerű üzembe helyezésre és teljesen beavatkozásmentes használatra tekintettel olyan bányászgépről van szó, amely mindennapi munkánk közben, a háttérben futtatható. Vagyis ha valaki úgy szeretne belevágni a kriptovaluta-bányászat kapandjába, hogy nem ad ki tízezreket speciális felszerelésre, annak hűtésére és tárolására, akkor az Asic Pro jó választás lesz a számára.

A kriptovaluta-bányászat nehézségei növekedésének ellenére nem tűnik úgy, hogy a bányászat kora hamar befejeződne. Az Asic Pro kriptovaluta-bányászgép a legjobb bizonyíték erre – kicsi, gyors és hatékony!