Размислувајќи за иднината - сет „Netricoin“

Размислувајќи за иднината - сет „Netricoin“

Поминаа повеќе од десет години, откако мистериозниот Сатоши Накамото го создал Биткоинот, првата и убедливо најпопуларната форма на криптовалута во светот. Но, Биткоинот не е последниот збор за криптовалутите, бидејќи моментално на пазарот има над 7000 криптовалути. При толку широк спектар на криптовалути, како инвеститорите знаат, во која криптовалута најдобро е да се инвестира?

Погрижете се за Вашето портфолио

Пред десет години мнозинството од луѓето би се смееле, доколку некој би кажал дека дел од своето инвестициско портфолио е во криптовалути – тип на виртуелна валута, којашто е заштитена со разни криптографски методи и којашто се генерира компјутерски. Но денес, инвеститорите се сметаат за заостанати, ако не инвестираат или ако никогаш во животот не тргувале со ниту еден Биткоин, „Ethereum“ или „Stellarem“.

Во денешно време, криптовалутите се практично секаде, а инвестирањето во нив не се однесува само на деј-трејдерите. Всушност, многу традиционални фирми ги интегрираат криптовалутите со своите платформи во некаква форма или ги користат како средство за лансирање на други видови производи. Во октомври 2020 година, „PayPal“ лансирал нова услуга, којшто им овозможила на сопствениците на сметки да купуваат, продаваат или да чуваат криптовалути или да ги користат за купување на ствари кај 26 милиони различни продавачи.

„Преминувањето кон дигитални форми на валутите е неизбежно, што е поврзано со јасни придобивки од аспект на финансиската интеграција и пристапноста; ефикасноста, брзината и отпорноста на платниот систем, како и способноста на владите за брзо да им ги исплаќаат средствата на граѓаните“ – вели Дан Шулман, претседател и генерален директор на „PayPal“ во соопштение за медиумите. Тоа означува дека денес е вистинскиот момент за започнување на својата авантура со инвестирањето во криптовалути.

 Дејствувајте… но свесно

Сепак, започнувањето на сопствени инвестиции не е лесно. Особено без контакти и значителен капитал наменет за финансиски советник. Сѐ уште цвета бизнисот поврзан со измами и лажни можности за инвестирање. Па токму затоа, сѐ повеќе ситни претприемачи и приватни лица се одлучуваат да поминат обуки од областа на инвестициите, но и од областа на личниот развој, управувањето со финансиите и стресот. Благодарение на тоа, тие се подобро подготвени за предизвикот, којшто го преземаат и поретко стануваат жртви на измамници.

Онлајн обуките стануваат модерни не само поради големата побарувачка за таков вид на услуги, туку и поради нивната погодност. Особено младите луѓе се чини дека повеќе преферираат учење преку интернет, од сопствениот дом, а не редовно посетување на стационарни обуки. Несомнено, овој метод заштедува време и вообичаено не налага специјално прилагодување на личната агенда кон распоредот на обуката.

 

Криптовалути … но какви?

Останува уште прашањето за избор на криптовалути за инвестирање. За среќа, оваа година има неколку фаворити.

„Stellar“ е децентрализиран протокол за плаќање со отворен код, којшто овозможува брзи прекугранични трансакции меѓу кои било валутни парови. Слично како и другите криптовалути, функционира врз основа на блокчејн технологијата. Нејзиниот матичен ресурс, дигиталната валута, се вика лумен („XLM“). „XLM“ ја храни мрежата „Stellar“ и сите нејзини операции, слично како што етер („ETH“) ја храни мрежата „Ethereum“.

Трансакциите, коишто се одвиваат во мрежата „Stellar“, се додаваат кон дистрибуираната технологија на книгите (ДЛТ), база на податоци што е достапна за секој низ целито свет. За толку брзо и прецизно да се постигне консензус во врска со трансакциите, „Stellar“ користи сопствен, уникатен метод на консензус.

Методот на консензус на „Stellar“ овозможува брзи и евтини трансакции, а секој во мрежата постигнува договор за валидноста на трансакцијата во рок од неколку секунди. Секој учесник (наречен јазол), којшто помага да се додаваат „Stellar“ кон глобалната книга, избира сопствена мини мрежа на други доверливи учесници, со коишто се согласува. Сѐ додека тие мини мрежа (наречени исечоци од кворум) меѓусебно се преклопуваат, целата мрежа „Stellar“ може да дојде до договор, кои трансакции се важечки и тие може брзо да се додадат кон регистарот.

Вториот фаворит, „Bitcoin Cash“ („BCH“) е како криптовалута, така и платежна мрежа. Настанал како резултат на хард форк со Биткоинот во декември 2017 година, со цел зголемување на бројот на трансакции, коишто може да се обработат. Официјалната страница на „Bitcoin Cash“ ја опишува оваа криптовалута како електронска „peer-to-peer“ готовина за интернет. Таа е целосно децентрализирана, без централна банка и за да функционира не ѝ се неопходни трети доверливи страни (субјекти).

Од моментот на неговото лансирање, „Bitcoin Cash“ е еден од најуспешните деривати на Биткоинот. Роџер Вер, истакнат инвеститор и ран набавувач на Биткоини, е поддржувач на оваа монета и ја опишува како „вистинскиот Биткоин“. Вер бил истакнат поддржувач на Биткоините уште во 2011 г., како средство за промовирање на економска слобода. Со текот на времето, преминал кон опслужување на „Bitcoin Cash“, фаворизирајќи ги пониските трошоци и времетраењето на трансакциите.

 

 Свесен избор – сет „Netricoin“

Сет Netricoin е специјално избран комплет на обуки, е-книги, вебинари и наставни средства, којшто е наменет за инвеститорите почетници. Тоа е начин да се обезбеди изучување на инвестирањето во криптовалути од основите. Идејата што стои зад овој производ се состои од тоа, теоретското учење да биде придружено со практично, токму затоа сите курсисти заедно со материјалите како гратис добиваат токени на дури две криптовалути – горенаведените „Bitcoin Cash“ и „Stellar“, коишто треба да служат како поттик за искористување во пракса на стекнатото теоретско знаење.

За да се стекнете со „Netricoin“, треба да стапите во контакт со продавачот со помош на контактниот формулар и да договорите телефонски разговор, во рамките на којшто ќе Ви биде презентирана понуда. По направеното купување, клиентот добива пристап до материјали испратени преку имејл, можност за запишување на вебинари, како и увид во вредноста на акумулираните криптовалути. Малку поинаку изгледа процесот на предавање на бесплатните токени приложени кон сет Netricoin. Пристапниот код се испраќа преку традиционална пошта – со пратка со откуп. Ова се прави со цел минимизирање на веројатноста за пресретнување на токените од страна на трети лица. Пристапот како до бесплатните криптовалути, така и до материјалите, е условен со подигнување на пратката која содржи понатамошни инструкции.

 Решение наменето за почетниците

Во пратката испратена до клиентот, ќе се наоѓа картичка со сет Netricoin пристапен код. Тоа е специјален документ, којшто содржи случајно генерирано корисничко име и лозинка за сметката, на којашто се чуваат единиците на криптовалутите „Stellar“ и „Bitcoin Cash“ што се приложени кон производот.

Лицето, коешто ја има картичката за пристап „Netricoin“, има увид во моментално акумулираните средства во облик на криптовалута, меѓутоа за да се изврши нивна исплата, неопходна е дополнителна имејл верификација. Дури по соопштување на кодот од картичката на посредникот и верифицирање на идентитетот, токените може да се исплатат на избран е-паричник. Исплатените криптовалути може да се заменат на традиционални валути (на пр. со помош на берза или менувачница), штом инвеститорот ќе оцени дека таквиот потег станал исплатлив.

„Netricoin“ ужива реноме на модерен и транспарентен начин за започнување на својата авантура со инвестирањето во криптовалути и диверзифицирањето на инвестициското портфолио. Креаторите на производот вложуваат многу труд, не само на комплексен начин да го пренесат знаењето за криптовалутите и инвестирањето, туку и да стават на располагање бесплатни токени на „Stellar“ и „Bitcoin Cash“ на осмислен и безбеден начин.