Podvádí portál Finex.cz své čtenáře? Analýza článku.

Podvádí portál Finex.cz své čtenáře? Analýza článku.

Pomlouvačná kampaň na jednotlivé investiční produkty je stále živá. Teoreticky jsou hanlivé činnosti na internetu zakázány. Ale to jenom teoreticky – protože stále nemáme nástroje, jak najít autory pomlouvačných textů, což v kombinaci s mnoha umělými, zakoupenými anonymními komentáři na stránkách a fórech velmi komplikuje stíhání pachatelů. Praxe kupování takových komentářů od profesionálních reklamních mágů specializujících se na takové kampaně se vyvinula do té míry, že se pravidelně setkáváme s podezřelými weby a komentáři. Na co se tentokrát zaměřili tvůrci negativních kampaní?

Negativní kampaň

Negativní kampaň spočívá v oslabení postavení konkurence upozorněním na vady a nedostatky produktů, které nabízí. Tento jev je nejsnadněji vidět v politických kampaních, během nichž strany často prezentují konkurenty ve velice negativním světle.

V případě tradiční reklamy se korporace obvykle vyhýbají výslovnému hanobení svých protivníků. Existuje zákaz nekalé soutěže, který potenciálně vystavuje společnost velkým škodám, pokud bude otevřeně projevovat averzi vůči soupeřům. To vše způsobuje, že negativní kampaně velkých hráčů se podobají příležitostnému rozzlobenému popichování a nahazování jemných narážek.

Mnohem snazší je provést negativní internetovou kampaň. Vyžaduje především dobré umístění  webové stránky a velké množství neutrálního obsahu, který bude na stránce po nějakou dobu zveřejněn. Nová, prázdná stránka obsahující pouze negativní recenze jednoho poskytovatele produktu nebo služby bude vyhledávacími nástroji okamžitě označena jako podezřelá. Proto vývojáři negativních kampaní obvykle objednávají velké množství neutrálních informativních příspěvků, aby je zveřejnili na několik měsíců.

Dobrá negativní kampaň musí vypadat důvěryhodně nejen pro prohlížeč, ale také pro potenciální zákazníky, což vyžaduje koordinaci negativních komentářů a snadno stravitelných negativních článků.

Negativní kampaň na příkladu Balíčku Ripple

Nedávno nás znepokojily informace ohledně Vzdělávacího balíčku Ripple – produktu, který již na českém trhu negativní kampaň zažil. Krátce nato bylo zveřejněno několik velmi podobných článků – všechny obsahovaly fráze „Balíček Ripple je podvod“ a „komentáře o Balíčku Ripple“. Toto jsou dvě nejoblíbenější fráze, které do vyhledávače zadávají zákazníci, kteří hledají konkrétní informace o produktu, v tomto případě o Balíčku Ripple. Toto náhlé zvýšení zájmu nelze považovat za náhodné, takže splňuje charakteristiky negativní kampaně.

Podívejme se na jeden z novějších článků publikovaných na stránce Finex.cz. Z odstupu vypadá Finex.cz jako typický investiční portál. Obsah se zaměřuje na témata související s kryptoměnami, investováním a zprávami. Oblast zájmu tohoto webu se kryje s nabídkou populárních investičních brokerů v České republice. Finex.cz také obsahuje velké množství reklam a častých externích odkazů. Přestože není požadováno, aby společnosti signalizovaly, kdo které stránky vlastní, je Finex.cz jasně spojen s několika populárními makléři.

 

Alarmující je již název:

Dejte si pozor na Ripple balíčky od profesora Le Roux – Návod jak postupovat!

Nejen, že uvedou slovní spojení „Balíček Ripple” spolu se slovem „podvod”, ale článek má nás také naučit, jak postupovat. Dále uvidíme, v čem spočívá toto „postupování“.

Poslední dobou se nám stále častěji ozývají lidé, kteří se ptají na Ripple balíčky. Ptáte se: co to je, jak si je vyzvednout a zda o nich něco nevíme? (…) My jako Finex.cz s těmito balíčky nemáme nic společného, neprodáváme je a nevíme, kdo to dělá. V tomto článku pouze informujeme o tom, co jsme díky komunikaci s vámi zjistili. (…) Koupili jste si takový balíček nebo o tom přemýšlíte? Tak čtěte dál.

 

Toto je zdánlivě normální část článku. Na stránce o investování se čtenáři ptají na nový investiční produkt.

Jedná se o tzv. “startovací balíčky”, nebo “investiční balíčky”, které jsou na internetu prodávány různými společnostmi za cenu mezi 999 Kč a 2999 Kč. (…). Takový balíček obsahuje sadu tří ebooků a několik tokenů XRP, které je však nutno si od prodejce vyžádat. (…) A i když to samo o sobě nezní jako podvod, k jejich prodeji jsou často využívány podvodné a klamavé metody.

 

Zde by se již mělo rozsvítit výstražné světlo. V názvu máme, že Balíček Ripple je podvod, a tady se ukazuje… že samotný balíček není podvod. Autor článku to píše přímo – uvádí, co Balíček Ripple nabízí, kolik to stojí, a záhadně zmiňuje postup pro odběr tokenů Ripple. Později však zmiňuje něco o… podvodných metodách. Na čem jsou založeny?

Co třeba neexistující profesor Graham Le Roux z Harwardu, který nabízí pohádkové zbohatnutí a ujišťuje, že každý člověk se díky jeho zázračné metodě stane milionářem. (…) Podívejte se na obrázek níže – no nevypadá to jako nabídka snů?

Pod tímto textem je umístěn snímek obrazovky z údajně zavádějící reklamy. Problém je v tom, že nevíme, odkud tato obrazovka pochází. Je pravda, že web nám poskytuje adresu, , ale pod ní nenajdeme reklamu. Nenajdeme nic – vyskakuje chyba 404. Pokud by to nestačilo, snímek… vůbec neprokazuje, že se reklama týkala Balíčku Ripple – tento výraz se nikde neobjeví. Těžko– říci, co mělo být inzerováno.

 

Ano vypadá, ale v tomto případě se jedná o podvod. Samozřejmě, že díky zakoupení pár ebooků a pár tokenů XRP nevyděláte statisíce korun.

To je pravda, ale stále nemáme důkaz, že Balíček Ripple je podvod. V reklamě se neobjevilo žádné prohlášení o Balíčku Ripple.

 

Samotný prodej balíčků “na dobírku” není vyloženě podvod, jen je to pro vás vysoce nevýhodné. Za vaše peníze získáte pouze ebooky v ceně několika málo korun a tokeny XRP, které byste si ale výhodněji mohli koupit na ověřených směnárnách, jako jsou ccShop nebo Simplecoin.

Je to chytrý způsob vyprávění – v první řadě jde o prohlášení, že Balíček Ripple není podvod, pak snímek obrazovky, který nic neprokazuje, a nyní náhle Balíček Ripple je podvod.

Nebudeme tu pátrat, zda je přeprava produktu pomocí dobírky výhodná nebo ne, protože to není smysl tohoto textu. Zmíníme ale, že dobré ebooky s investiční tematikou mají hodnotu více než „pár korun“. Plus – názvy konkurenčních produktů jsou vytištěny tlustě a jsou podtrženy. Náhoda?

Další z nefér prodejních metod, kterých “profesor Graham Le Roux” využívá je odpočet, který jsme zachytili na snímku vpravo. (…) Stránka ukazuje, že je k dispozici už pouze 79 balíčků z 5000 a že pokud chcete vše stihnout, musíte si pospíšit. (…) To je samozřejmě lež. (…) Žádný omezený počet balíčků neexistuje a jedná se tedy pouze o techniku, jakou se vás prodejce snaží nalákat a přimět nakupovat co nejrychleji, než si to rozmyslíte.

A znovu – vůbec žádný důkaz. Produkty s omezenou dostupností se vyskytují ve vysoké míře, například dočasné slevy. Nikdo nenazývá podvodem situaci, když společnost například poskytuje přesně 1000 kusů produktu za propagační cenu, že?

 

Na takové prodejní stránce nemohou chybět ani recenze uživatelů. Problém je ten, že lidé na fotografiích pravděpodobně nemají ani tušení, že jejich obličeje někdo využívá k prodeji tohoto balíčku. (…) Všechny tyto komentáře totiž vypadají smyšleně – jsou tam pravděpodobně jen proto, aby přesvědčily pochybující čtenáře, stejně jako výše zmíněný apel na “vyprodání balíčků.”

Znovu – žádný důkaz, jenom domněnky.

 

Ano, komentáře vypadají poměrně reálně, vždyť vypadají jako klasické komentáře z Facebooku. Jenže nejsou. Nejde si ani prokliknout jednotlivé uživatele, ani jim odpovídat.

Přesto – dokud neuvidíme tyto komentáře, neexistují žádné důkazy. V přiloženém snímku obrazovky samozřejmě není možné zkontrolovat, zda mluvíme o skutečných komentářích nebo ne.

 

Komentář od uživatele Tobiase říká, že za 14 dní se jeho peníze více než zdesetinásobily. To je ale nesmysl, protože cena koupeného tokenu XRP žádný takový nárůst nezaznamenala.

Zaprvé – přece existuje day trading, pokud je to možné, můžeme získat více než celkové zvýšení kurzu. To jsou základy investování, doopravdy o tom portál Finex.cz nevěděl?

Zadruhé – lidé na internetu někdy tvrdí, že vitamin C léčí rakovinu, ale to neznamená, že samotný vitamin C je podvod.

 

Lidí, kteří si tento balíček od “profesora Grahama Le Rouxe” koupilo, se nám ozvalo překvapivě mnoho. Proto nebojte, nejste v tom sami. (…) S pomocí některých z vás jsme byli schopni zjistit, jak celý proces funguje a pokud budete postupovat podle návodu níže, získáte i část peněz zpět. (…) Ještě není vše ztraceno. Ať už jste za balíčky utratili 999 Kč nebo více, část peněz ještě můžete získat zpět. Součástí balíčku je i určitý počet tokenů XRP, o které si musíte požádat.

Toto je okázalé oznámení o „podvodném konání“. Jde o obvyklé… vrácení produktu, na který má každý nárok. Každý, kdo již někdy vyměnil zakoupené boty, ví, že se nejedná o komplikovaný postup a obvykle si nevyžaduje pojednání na seriózních obchodních portálech.

Problém je v tom, že článek… to ani nepopisuje. Vede čtenáře postupem získání bezplatných  jednotek kryptoměny obsažených v Balíčku Ripple. A zdá se, že celý proces funguje bez problémů, stejně jako tvůrci Balíčku zamýšleli.

 

Zde se však dostáváme k absolutně nejhoršímu fragmentu.

Metoda č. 2 – vrácení peněz bez udání důvodu

Další metoda, kterou jsme vyzkoušeli s jednou čtenářkou, a která se jeví jako úspěšná, je:

Pokud jste se rozmysleli a XRP ani edukační balíček nechcete, požádejte o vrácení peněz do 14 dní bez udání důvodu.

Dle ČOI máte nárok na odstoupení od kupní smlouvy uzavřené přes internet do 14 dní od dodání zboží.

Bohužel ale § 1837 zákona č. 89/2012 občanského zákoníku uvádí, že:

[…] není možné odstoupení od smluv na dodávku zboží, jehož cena závisí na výchylkách finančního trhu, k nimž může dojít i během 14 denní lhůty a které nezávisí na vůli podnikatele.

To znamená, že bychom toto právo v případě XRP balíčků mít neměli.

Očividně to ale prodejce neví, protože naší čtenářce peníze vrátil v plné výši – stačilo zavolat na tel. číslo uvedené u prodejce.

Snad se to tedy z tohoto článku nedozví. 

Tento článek vám poradí, jak vrátit Balíček Ripple, ačkoli by to PODLE PRÁVA nemělo být možné. Nejedná se o mezeru v zákonech, nebo něco podobného – jak vysvětluje samotný autor článku, aktiva s úrokovou sazbou závislou na výkyvech na finančním trhu se nevracejí. Balíček Ripple k tomuto typu produktu rozhodně patří, protože obsahuje bezplatnou kryptoměnu Ripple. Článek proto naléhá na ohýbaní práva na úkor tvůrců Balíčku Ripple.

Pro dnešek končíme. Doufáme, že tento text trochu objasní některé naléhavé problémy – jak v případě Balíčku Ripple, tak negativních kampaní a situací, které musíme řešit na internetu. Vyjdeme z toho moudřejší a s dobrou radou pro budoucnost – stojí za to být opatrný.